Wikipedia

Arama sonuçları

3 Kasım 2016 Perşembe

insizyon - insizyon çeşitleri

İnsizyon; cerrahi işlemi gerçekleştirmek için vücuda yapılan kesidir. Postoperatif komplikasyonları önlemek için cerrahi girişimde iyi seçilmiş ve iyi yerleşimli bir kesi, doğru tekniklerle atılmış dikişler ve dikiş materyalinin iyi seçilmesi gerekir. 

        Cerrahide insizyonlar, genel olarak    :   vertikal (longitüdinal)  , transvers ve oblik insizyonlar olmak üzere 3 majör gruba ayrılır.
        Vertikal insizyonlar: Dikey vücut eksenine parelel insizyonlardır. Bu insizyonlar iyi eksplorasyon sağlar ve kolayca genişletilebilir.  Bu kesiler; 

   1-    Median kesisi: En basit ve en az kanayan abdominal insizyondur. Kas lifleri bölünmez, sinirler yaralanmaz ve üst abdominal organlara iyi yaklaşım sağlar. Mide, duedonum, safra kesasi, pankreas dalak gibi organların cerrahi girişiminde bu kesi tipi tercih edilmektedir.  
       2-   Paramedian kesisi: Median insizyona göre 3-4 cm lateralden yapılan, vertikal insizyondur. Karnın tüm alt ve üst bölümlerindeki ameliyatlarda rutin olarak kullanılmakta ve tercih edilmektedir. 
       3 -  Transrektal kesisi: Paramedian'a benzemekle birlikte bu insizyonun boyu fazla uzatılmaz. 
   4-   Pararektal kesisi: Median hattın 4-5 cm lateralinde ve yaklaşık rektus kasının lateral kenarı hizasından yapılan kesi tipidir.
Transvers insizyonlar: Bu insizyonların yara izi çok ince olmaktadır. En iyi estetik sonucu vermeleri açısından tercih edilen kesilerdir. Yara açılması ve postoperatif herni riski de azdır.  
             Phannensteil kesisi: Jinekolojide tercih edilen insizyon tipidir. Symphysis pubis’in yaklaşık iki santim kadar üzerinden, yaklaşık 10-15 cm transvers kesi yapılır.
Oblik insizyonlar: Eğik-dikey ile transvers arası kesilerdir. Safra yolları ve dalak cerrahisinde kullanılan kesilerdir.
        Mc burney kesisi : Daha çok akut apandisit vakalarında kullanılır.
            Kocher kesisi :Sağ subrakostal kesi, daha çok şişman, kas yapısı gelişmiş olan kişilerde safra kesesi ve yolları cerrahisinde kullanılır.
           
        Bu insizyonlarla ilgili bilgi hem cerrahi kliniğinde ;ameliyat sonrası hastanın pansumanında farkındalık sağlıyacak , hem de ameliyathanedeki çalışmalarınızda katkıda bulunacaktır. 
      SİZCE ;  tiroid ameliyatında yapılan insizyon bunlardan hangisidir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder